Bien
15-05-2020 Joan Capdevila
Alerta de hace más de 9 meses. Añadir alerta
1 h. 30'
20'
50'
50 m.
7,5 km
30 m.
300 m.
0
0
0
No
No
No
Sur
De Cornudella de Montsant tomamos la TV-7021 hasta llegar a la Morera de Montsant. Estacionamos en el amplio parking de la sede del Parc Natural de la Serra del Monstant en la entrada misma del pueblo.
Desde la parte de atrás de la sede del parque tomamos el GR-171 que sube hacia la sierra Major. Después de un par de curvas cerradas, encontraremos un desvío a mano derecha, un PR señalizado al grau dels Barrots y al grau del Carrasclet que seguiremos. El camino planea primero y después sube al pie de las paredes escarpadas de la cara sur de la sierra.
Habiendo recorrido 1 km encontraremos un nuevo desvío para seguir hacia el grau dels Barrots a la izquierda, o hacia el grau del Carrasclet a la derecha.
Subamos por el grau de Barrots o por el más exigente del Carrasclet a la altura del Racó dels Boixets y pasadas sus viseras naturales vamos a mano derecha para encontrar una zona estrecha entre rocas, un corto pasadizo que nos da acceso a la zona alta de la sierra.
Seguimos el camino más pisado y los hitos sin perder la orientación siempre al noreste. Subiremos y bajaremos por el cordal e iremos encontrando postes metálicos verticales con indicadores de GR y PR. No hay casi árboles ni zonas protegidas del sol ni del viento en la parte alta. Al llegar al indicador que nos baja al Carabassal, después de haber caminado unos 1,7 km, iremos en dirección contraria a la que veníamos haciendo una amplia curva a la derecha.
Equipación muy simple en la parte alta del tramo superior
El grau del Carabassal es parte del retorno de la ruta M1 que recorre el frontal de la sierra del Montsant pasando por sus clásicos "graus" equipados. Al afrontarlo de regreso tuvimos que hacerlo de bajada que no está mal pero es un poco más complicado que de subida.
El grau del Carabassal está dividido en dos partes unidas por una corta caminata de unos 400 metros.
El Carabassal superior empieza fuerte 8 metros de desnivel donde no hay más apoyos que una corta baranda pegada al suelo y un "barrot". Después las cosas se suavizan pero la exposición es destacable. Encontramos una escalera lateral de unos 5 metros que nos ayuda a descender un resalte vertical. Seguiremos a pie tendiendo a la derecha.
Si queremos complementar la salida, a mano izquierda, podemos ir a la cueva Santa que se puede visitar si vamos equipados con un frontal.
Cable baranda del Carabassal Inferior
Escalera empotrada y estrechez en el Carabassal Inferior
Seguimos las indicaciones del PR para dar con el Carabassal inferior, avanzamos a pie. Llegaremos a un nuevo sector vertical que se supera con diversos pasos equipados, una escalera metálica de unos 3 metros algo estrecha y cable de vida más abajo. Poco después se acaban las equipaciones. Es en general bastante más fácil que la sección superior y alguna zona parece sobreequipada.
El Carabassal es un equipamiento algo atípico para la zona, muy equipado abajo donde es casi llano y poco arriba donde es más vertical. Sería el más asequible de los tres del recorrido M1 si no fuera por la sección superior.
Seguiremos el PR -camino dels Frareus- que baja directo en dirección suroeste hasta la Morera de Montsant con estupendas vistas de los riscos del Portaler. A mitad de bajada cruzaremos un pasadizo natural entre dos rocas, el Còdol Badat. Cerca del final daremos con la carretera TV-7021 hasta llegar al estacionamiento de las oficinas del parque natural.
Jesús escribió hace 6 años
Comenta / Alerta de estado
La serra del Montsant dóna molt de si, i segueixo visitant les nombroses possibilitats que ofereix.
La ruta seguida aquest cop, el 28/8/2018, ha estat la pujada pel Grau del Carabassal i el descens pel Grau dels Barrots, resultant així que ja he pujat i baixat 3 dels Graus més emblemàtics: Barrots, Carrasclet, i Carabassal.
Surto del gran aparcament, ja caminant, i davallo la forta rampa que porta a la ctra TV-7021 per on s'arriba a la Morera. En un moment ja sóc al PR i camí dels Fareus, que va remuntant cap al Grau del Carabassal, passant per l'estret passadís entre dues roques del Còdol Badat.
Ja havia fet de baixada el Grau del Carabassal, i impressionava bastant almenys per l'entrada superior.
Ara, de pujada, no el trobo tan impressionant però em poso igualment l'arnès i dissipador, però la veritat és que a penes l'utilitzo, les escales de ferro i la resta d'equipament antic aguanten perfectament tot i que es mouen una mica algun tram. És convenient portar igualment l'arnès i un parell de bagues, també perquè a les aèries cornises i balconades superiors ens pot ser útil, tant per passar per alguna balconada estreta i molt aèria (n'hi ha d'equipades amb cable o baranes de seguretat), com si haguéssim de davallar per algun Grau no previst, com per exemple pel Carrasclet (k3).
Jo mateix vaig poder comprovar un canvi de temps sobtat, sortosament just quan arribava al poble, després de fer la ruta circular. En poca estona, cap a les 16:00, la meteo va passar d'un matí assolellat i calorós, a cobrir una espessa boira la part alta de la serra, i en poca estona cauria un fort xàfec, que ja m'acompanyaria quasi tot el viatge de tornada...
Un cop dalt del Grau del Carbassal, les possibilitats es multipliquen. Ja a la Roquera dels Grèvols, una mica per sota la carena principal, trobem un vell pal indicador que indica "santa cova". Doncs val la pena atansar-s'hi...en 5 minuts escassos veiem, a mà esq, un estret i fosc passadís entre roques. Hi entro (pas bastant estret,no cal frontal) i sorpresa! dins s'amaga una ombrívola i fresca raconada amb magnífics arbres i una cova, a causa d'un gegantí bloc semiencastat que només permet l'entrada l'estreta escletxa. Lloc molt adequat i fresquíssim (en ple estiu) per fer una parada.
Un cop assolida la carena superior, surten moltes combinacions, cal estar atents als diferents pals indicadors que anem trobant. Com l'anterior vegada anava seguint la carena, i ara volia davallar pel Grau dels Barrots, faig una variant que consisteix en seguir un tros el GR171 (?) direcció el poblet de Cabassers una estona, i nou pal indicador que indica "Grau dels Barrots", que segueixo.
L'inconvenient és que ja no gaudeixes del refrescant ventet de la carena...davallo a una clotada i per un sinuós itinerari, senyalitzat, em condueix a una gran visera rocosa (l'últim pas és algo dificilet), que ja dóna accés al Grau dels Barrots, per on davallo, ja fins la Morera, tancant un magnífic recorregut circular.
Grau del Carabassal fet en descens el 16 de juliol de 2018, venint de la serra Major pujant pel Grau del Carrasclet, distant uns 2 km, seguint la immensa carena d'altura que els uneix. Vinguem d'on vinguem, per fer-lo de baixada, ens situarem a un pal metàl.lic indicador de direccions important: Cabacés (per GR); Albarca; i Carabassal (per PR blanc-groc), cap on ens dirigim davallant per la Roquera dels Grèvols. Anem directes als enormes precipicis direcció sud i vist de dalt no queda molt clar per on va el Carabassal. En qualsevol cas, a partir d'ara haurem d'avançar en precaució procurant no perdre els senyas groc-blanc, que ja no deixarem fins la Morera de Montsant.
Algun rètol indicador més ens confirmaran que anem correctament. És molt recomanable portar l'arnès i el dissipador, ja que hi trobem material (antic però en bon estat) tan gruixut que als grans mosquetons del dissipador no els hi sobra molt. Una baga curta de descans tampoc ens farà nosa.
Es pot dividir en 2 trams, el superior i l'inferior. Trobem divers material antic però en bon estat, que inclou barres de ferro, escales metàl.liques, baranes, ferros en "T", i fins i tot a la part baixa del tram inferior hi ha un cable formant nanses per agafar-se, on ja a penes fa falta el dissipador, i podem donar per acabades les dificultats. Ja només resta continuar seguint els senyals PR groc-blanc, i anem davallant (direcció general SW) per la bona sendera i camí dels Fareus, fins ja molt avall que passem algo enlairats per damunt la cruïlla de la carretera que va a Escaladei.
Continuem algo enlairats paral.lels a la carretera i ens anem atansant a la Morera de Montsant i fi de trajecte. Poc abans de fer cap a la tv-7021 trobem l'últim cartell informatiu del Parc, i en una vintena escassa de metres ja estem a l'empinada rampa que ens porta als aparcaments del poble, i final del magnífic Itinerari M1, un del millors i definit com a dificultat Alta o molt Alta. Horari oficial 2h 30 però si fem fotos i anem admirant els nombrosos cops de vista, es pot allargar.
En el meu cas vaig trigar el doble (5h), sense perdre'm encara que no coneixia el recorregut integral. Cal portar aigua abundant i procurar no perdre les senyalitzacions.