Vía ferrata Teresina

Historial del estado del equipamiento


18-05-2019

Clausurado
PN Montserrat

Se cierra definitivamente. Ver detalles en la nota de Prensa. El Patronat de la Muntanya de Montserrat anuncia el tancament permanent de la via ferrada "La Teresina" després d'arribar unànimement a un acord amb la Comissió Tècnica sobre la regulació de l'escalada, vies ferrades i canals equipades de Montserrat.

Es procedirà al desequipament de tota la instal·lació al més aviat possible. Mentrestant, la via ferrada segueix tancada i no se'n permet ni l'accés ni la pràctica de l'activitat.

El Patronat ha decidit desequipar la via ferrada La Teresina per diferents motius:

A efectes de seguretat, perquè aquesta via ferrada concentra la major part dels serveis del GRAE a Montserrat i per l'alt risc de despreniments que existeix en alguns trams de la ferrada. La probabilitat d'esllavissada natural o caiguda de pedres a causa del pas de les persones per la via ferrada és bastant alt, amb el risc d'accidents que això comporta pels usuaris de La Teresina. La majoria de practicants d'aquesta activitat tenen poca experiència i poc coneixement del medi i de l'activitat en si, a vegades no porten l'equip adequat i no són conscients de les seves capacitats ni de la dificultat de la ferrada.

A efectes de conservació del Parc, per l'alta freqüentació d'usuaris amb la corresponent repercussió erosiva del medi. El nombre de practicants d'aquesta "disciplina" de muntanya ha crescut exponencialment i la tendència va en augment. En aquest itinerari hi ha hagut una degradació del sòl molt elevada, sobretot en els trams verticals de bosc. I la canal de Sant Jeroni també n'ha viscut les conseqüències, ja que la majoria dels practicants fan el retorn a peu per aquesta canal.

I perquè el Patronat, en el marc d'una Comissió tècnica integrada també per la FEEC, està estudiant l'opció de reduir el nombre de vies ferrades i canals equipades de la muntanya per motius tant de seguretat com per complir els objectius de conservació de la Reserva Natural Parcial.

En definitiva, l'activitat que millor s'adequa a l'exploració dels ambients verticals és l'escalada, atès que per a la seva pràctica cal tenir un coneixement tècnic, una bona valoració del risc i una capacitat física i concentració mental important. Les vies ferrades són una manera relativament fàcil d'endinsar-se en el món de la verticalitat. La pràctica de les vies ferrades no necessita un gran ventall de tècniques gestuals com l'escalada, i les tècniques de protecció són molt senzilles. Atreuen persones que de mitjana tenen una tècnica i una percepció del risc molt menor, la qual cosa aboca a què concentrin tants rescats per part dels GRAE.

Per aquest motiu no es considera oportú potenciar aquests itineraris, ja que no són compatibles amb la conservació dels sistemes naturals, tant per la massificació de la muntanya com pels vols de rescat en període de nidificació d'aus rapinyaires.


14-04-2018

Cerrado temporal
PN Montserrat

La vía ferrata Teresina está impracticable por un corrimiento de tierras que ha afectado el cable de vida en la parte superior del recorrido


17-06-2016

Bien
FEEC

Han finalizado los trabajos de mantenimiento. Vía reabierta.


17-05-2016

Cerrado temporal
Parc Natural de Montserrat

Cerrada indefinidamente por trabajos de mantenimiento.


01-10-2015

Bien
FEEC

Vía reabierta después de las labores realizadas por un grupo de técnicos de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) y efectivos del GRAE.


20-11-2014

Cerrado temporal
Nacho


25-08-2014

Precaución
David Delgado

El cable del destrepe desde Santa Cecília se ha partido en el paso final.


27-04-2014

Precaución
Jose Luis

El cable está roto en un paso poco comprometido.


19-03-2014

Bien
Pol


23-12-2013

Precaución
Alberto

El cable que asegura la subida a Santa Cecília está casi partido.


12-09-2013

Precaución
Outdoor Actual

Se confirma que se ha desequipado la variante del puente tibetano de la Teresina


20-07-2011

Precaución
Carles


Equipadores
  • Antonio García Picazo - Reequipadores (FEEC/GRAE)
  • Año: 1993 - 2015

Ver ficha

Suscríbete

Alertas del estado equipamiento

ANÚNCIATE AQUÍ