Vía ferrata | Cast Urquiza Olmo

Comentario escrito por   Jesús » hace 4 años

Salutacions @ Marcel!(i @ Jorge). Marcel gràcies per l'aclariment sobre l'accident d'en Bubendorfer a Itàlia, sortosament no va ser mortal! De fet uns dies desprès ja concedia una entrevista, això sí, amb crosses...el que passa és que alguns mitjans italians, degut a la gravetat de la caiguda, el donaven per extremament greu o fins i tot gairebé mort...feliçment segueix viu que jo sàpiga. He seguit una mica la impressionant trajectòria d'aquest alpinista, sobretot arrel del seu "exploit" a la cara N de l'Eiger,a l'estiu, a la dècada dels vuitanta,amb un horari de (si no recordo mal) 4h 50, que no es va rebaixar fins bastants anys després. Després ja varen arribar els "velocistes" d'elit Steck i Arnold amb esl estratosfèrics rècords (coneguts) de 2h 28 d'Arnold, i 2h 22 d'Steck (segueixo referint-me a la N de l'Eiger). Malauradament, Steck va trobart la mort al Nupse, aquest mes d'abril, mentre entrenava per intentar la travessia Everest-Lhotse.
Evidentment, quan em refereixo al "llarg etcètera", és pq seria impossible anomenar tots els grans alpinistes...des de Rébuffat, H. Bühl-Diemberger, Messner-Habeler, Cadiach,Latorre, E. Lucas-Nil Bohigas amb la proesa de l'Annapurna,F. Dalmasses, Hervé Barmasse (un dels actuals capdavanters), E. Loretan, J. Kukuzcka, Wielicki...la llista és llarguíssima.

Amb tot l'afecte, Marcel, però distingeixo perfectament les parets nord i est del Cerví, en part perquè al 86 vaig (vam) fer un intent al Cerví (vessant suís) per l'aresta NE de Hörnli, assolint quasi els 4000 mts per sota el refugi Solvay, on vam girar cúa...per cert la progressió fins allí la vam fer íntegrament per la paret E, a una cinquantena de metres,aprox,de l'aresta pròpiament dita.
En quant a J-M Boivin, vaig tidre la sort de veure el documental Trois défis au Cervin, o Triple en el Cervino(4478 mts):primer descens amb esquís de la cara est (des dels 4250 mts), salt en Ala Delta des del cim,i escalada en solitari de la paret N amb poc més de 4 hores.
Quant al descens d'esquí extrem de la cara N del Cerví, ho vaig veure, atònit, per YouTube fa un temps, a càrrec d'un francès (sense casc!) que la va baixar esquiant seguint, més o menys, el traçat de la clàssica i molt difícil via Schmid, fent algun ràpel (sense treure's els esquís, crec) per la zona més difícil a la sortida del gran couloir obliqu sentit ascendent. Llevat d'aquest tram, íntegrament amb els esquís des del cim fins la base. Si no ho hagués vist jo mateix, potser dubtaria com tu...No fa molt també per YouTube, vaig veure un paio amb una GoPro al casc, que va escalar la cara est, va muntar una mena de reunió, es va calçar els esquís, i va baixar esquiant la cara E també del Cerví...aquesta muntanya exerceix una màgica atracció...
Salut i bones ferrates!!

ANÚNCIATE AQUÍ

ANÚNCIATE AQUÍ

Comentarios

Suscríbete
Cast Urquiza Olmo

Todo los comentarios de todas las rutas

Suscríbete
Todas las rutas