Vía ferrata | Salt de la Nina

Comentario escrito por   Santi » hace 7 meses

He fet la travessa el 19-07-2019.
Portava molt de temps documentant-me per fer-la. Abans havia fet Agulles i Frares vàries vegades, pujat a Ecos pel pas de l'Esfinx, la travessa del Montgròs, les canals del Miracle, el Portell Estret, la font del Llum, la de Sant Jeroni, el pou del gat, vaja, que m'havia patejat Montserrat bastant, quasi sempre acompanyat. Però aquesta ruta em feia respecte, entre d'altres coses perquè en aquestes sortides he aprés que tothom no reacciona igual davant d'aquests "reptes". El dia abans vaig anar a trobar el camí, ja que tot i haver fet vàries vegades la canal del Miracle, mai havia trobat el trencall.....i finalment el vaig trobar, quasi de casualitat i per obstinació, ja que un cop dins del camí, sense trobar cap marca, vaig fer enrere pensant que m'havia equivocat. Un cop havent tornat, havent descartat cap més opció entre d'altres coses perquè no n'hi havia cap més d'opció, vaig descobrir les lletres grogues del trencall, quasi esborrades, i seguint el corriol, vaig descobrir que es distingien marques de ratlles grogues i crec que blanques en arbres que ja havia passat anteriorment, fins arribar a la font dels Aurons. Llavors em vaig convèncer que era dins del camí correcte. Arribant a les primeres cordes, vaig girar cua decidit a tornar l'endemà.
Probablement vaig fer una temeritat, però vaig anar sol sense cap més equipament que una corda que sempre porto a la motxilla. Val a dir que estic acostumat a treballs en alçada i en condicions de vegades no gaire segures segons els estàndards de seguretat, però no per això no em sento segur. Algú més amunt ha apuntat quelcom al respecte sobre aquest tema.....i ho comparteixo. Amb això no vull dir que convido a tothom a realitzar aquesta travessa, doncs és evident que no tothom està preparat, no ja física, sinó psicològicament per fer-la si no ets una persona habituada a la muntanya i amb l'ús dels diferents equipaments de seguretat que es fan servir en aquestes rutes. Val a dir que en qualsevol moment que m'hagués vist incapaç, haguera girat cua. Temerari potser sí, però no suïcida.
La ruta equipada pot estar millor, però no està malament del tot. Les cordes de travessa horitzontal fins arribar a la cadena del Salt de la Nina estàn una mica desplaçades més aviat pel canviant constant del relleu (tempestes, despreniments) però efectives. El cable d'acer fins la canal de l'hort del Malany, sòlid. Les cordes amb nusos de la canal, molt usades però ben assegurades i fermes, m'en vaig assegurar prou. Els diferents trams ajuden a moments de descans, perquè la canal és molt lliscant ( hi va haver tempesta dos dies abans) i l'ascens es fa feixuc. El pitjor és el tram de cadena. Arribes justet de forces, i tot i que no és gaire llarg (3'5-4 mts) , és molt vertical i relliscós, amb la qual cosa has de pujar quasi a pols!
Un cop salvat i agafant alè ben assegurat a l'arbre del capdamunt, l'últim tram de corda es fa amb la certesa d'haver superat l'obstacle i amb la recompensa de les vistes al peu de l'agulla Estassen.
Vaig tornar per la canal dels Micos un cop havent pujat la Miranda d'Ecos. Haig de dir que tot i haver llegit molts comentaris porucs sobre la cadena d'accés als Ecos, jo he trobat més "temible" la de l'hort del Malany tot i ser més curta. Un cop al Portell del Migdia, baixar per la canal del font del Llum, gr172 fins la creu del Regató.
Ni rellotges ni GPS, gaudir la muntanya en estat pur.....i amb ganes de tornar-hi!
Fent una mirada retrospectiva, trobo que només marcaria com a equipament imprescindible portar casc (i la corda que sempre porto). Anar sol et dóna la seguretat que ningú per sobre teu et causarà despreniments de roques i pedres..... però un cop dins la canal t'adones que si hagués qualsevol persona O animal no ja progressant dins la canal sinó voltant per la base de l'Agulla Estassen..... bé, va sortir bé i ara ja no cal pensar-hi.
Salut.

ANÚNCIATE AQUÍ

ANÚNCIATE AQUÍ

Comentarios

Suscríbete
Salt de la Nina

Todo los comentarios de todas las rutas

Suscríbete
Todas las rutas