Vía ferrata | Ponoig | Ponoch

Comentario escrito por   Jesús » hace 4 años

Hola amic Marcel!!(i Roby), quasi segur que tens tota la raó en què la corda de Roby déu ser semiestàtica, ho he pensat quasi immediatament després de penjar el comentari. Com molt bé dius, les cordes estàtiques fa dècades que a penes s'utilitzen, ni tan sols en l'espeleo actual, potser només com a cordinos auxiliars tipus passamans etc. Jo també fa anys feia algo d'espeleo, amb estàtiques que anaven en bobines i compraves per metres, i remuntàvem amb jumars i 2 pedals (estreps) i carburer...
També tens raó amb el tema de rapelar en corda simple, com a últim recurs, que com bé dius...implica "abandonar" la corda, però la decisió no és fàcil...normalment sents un cert "carinyo" per una bona corda, a part la pasta que t'has gastat! Només un cas extrem justificaria "la corda o jo"...
Jo per exemple he rapelat molts cops (per allò d'anar provant sistemes...) en corda simple, dinàmica, amb l'aparell descensor/rapelador Cinch (de Trango) però compte! imperativament de diàmetre mínim 9.4mm fins a 10.5mm (admet fins 11mm però a penes corre), regulant la velocitat amb la palanqueta de frenat/bloqueig, fent un supernus que es trava a l'anella de ràpel, on he lligat (amb nus de cinta plana, molt segur en cordes de diàmetres diferents), per exemple una altra corda d'entre 7 i 8mm (per estaviar pes), i com segur que saps, amb l'únic objectiu de poder recuperar el ràpel un cop a sota.
I com sé que han hagut accidents amb aquest sistema, he preferit no dir-li a Roby per evitar ensurts.

Per exemple, amic Marcel, al barranc aquàtic del Furco (Pirineus-Broto), érem un grup de barranquistes i vàrem emprar aquest sistema de dos en dos, rapelant simultàniament en paral.lel, però assegurant-nos molt bé que rapelàvem per les 2 cordes que alhora feien de contrapès, i molt bé. En canvi, dissortadament una parella a una paret d'Oriola van fer el mateix sistema però pel motiu que fos, es varen penjar tots 2 de la corda equivocada i van tenir un accident crec que mortal(?).
I si realment la corda de Roby és semiestàtica, és possible que arribi a sota sense problema, però millor que s'informi abans.
Nova salutació a Roby i una abraçada amic Marcel!!

ANÚNCIATE AQUÍ

ANÚNCIATE AQUÍ

Comentarios

Suscríbete
Ponoig | Ponoch

Todo los comentarios de todas las rutas

Suscríbete
Todas las rutas